Sociale huur

Inschrijven

De woningcorporaties verdelen voor verhuur beschikbare komende woningen op basis van een ‘aanbodsysteem’. Wilt u in aanmerking komen voor de aangeboden woning, dan dient u zelf hiervoor initiatief te nemen. U kunt wekelijks op twee verschillende woningen reageren per site. Daarnaast kunt u bij Woningnet op twee woningen reageren die via “loting” worden aangeboden.
 

Inkomensgrenzen

Voor woningen met een kale huur tot € 710,68 (sociale huurwoningen) gelden verschillende inkomenseisen:
  • Als de woning verhuurd wordt door een woningcorporatie mag het gezamenlijk inkomen van uw huishouden niet hoger zijn dan € 36.165,- (2017)
  • Als de eigenaar een particulier is, geldt een maximaal gezamenlijk inkomen van € 44.360,- (2017)

De inkomensgrenzen gelden niet

  • Voor rolstoelkandidaten
  • Bij anti-kraak (=gebruiksovereenkomst)

Huurtoeslag

Huurtoeslag is de vervanger van de huursubsidie. Op de website van de belastingdienst kunt u kijken of u in aanmerking komt voor huurtoeslag en vind u meer informatie.
 

Urgentie

Wanneer u door nood gedwongen en buiten uw schuld dringend op zoek bent naar een andere woonruimte kan de gemeente u voorrang verlenen boven andere woningzoekenden. U kunt dan een urgentieverklaring aanvragen.

Passend toewijzen

De woningcorporatie moet ervoor zorgen dat de hoogte van uw huur past bij de hoogte van uw inkomen en uw huishoudgrootte. U kunt daarom niet meer op alle woningen reageren.

Wachttijden

In Purmerend is er een lange wachttijd.